Skip to main content

Něco co jsem napsal o Facebooku v češtině

V jedné hodině slohu jsme měli pracovní list na téma výklad, s úkoly o Facebooku, jedno ze cvičení zadávalo úkol: "A teď se můžeš pustit do výkladu na téma: Facebook - dobrý sluha, ale zlý pán. Můžeš použít i prvky úvahy."

Tak jsem to v posledních několika minutách rychle načmáral.

Určitě se nepovažuju za spisovatele, dokonce sotva čtu knihy, učitelka prý ale že dobrý, nemluvě o tom že ode mě často slohový práce nevidí (většinou je dá jako domácí práci, na to se jí většinou vyseru) pokud máte nějaký názor, můžete mi ho napsat na: necoofacebooku@jldr.eu :)

- tu doménu mám nastavenou jako catchall (sbírá všechny emaily a přepošle mi je do schránky), pomáhá mi to rozřadit, nebo případně odrbávat nějaký služby :D

Tak a konečně, ten text:

Osnova (předvyplněná, jen jsem škrtal):

  1. Co je facebook a k čemu slouží.
  2. Jaká pravidla dodržovat:
    • které údaje nesdělovat
    • na co si dát pozor
    • jak se zachovat v rizikových situacích
  3. V čem facebook pomáhá přesunuto mezi a) a b)

Facebook je známá sociální síť, dnes aktivně používána převážně staršími generacemi, na které je možné se spojit s dalšími lidmi, bez osobního kontaktu, je možné s nimi komunikovat, sdílet s nimi zážitky, či prodat nějaký předmět. Může se zdát, že má Facebook mnoho výhod, má však i svoji horší stranu. Protože je velmi jednoduché vytvořit si nový účet, nemusíme si myslet správně, že víme, s kým mluvíme. Myslím si, že náhodnému člověku na ulici není dobré sdělovat například jak se jmenuji, či například prostřednictvím fotek kde, nebo s kým žiji. Určitě je důležité si dát pozor na to, s kým si píšeme.

Víc se na stránku nevešlo, do dvou minut zazvonil zvonek a další hodinu, kdy se to četlo, námitku na délku učitelka neměla. :)